петък, 3 януари 2014 г.

Д-р. Мирослав Балчев /www.med-bg.com/

При срещите ми с многобройни клиенти през последните години установявам, че съществуват някои доста масови грешки по отношение на подготовката на пчелен мед за консумация. Затова си позволявам да изкажа някои мои твърдения и препоръки.
1. ПЧЕЛЕН МЕД не трябва да се затопля или втечнява в микровълнова печка. Всички знаете, че на вратичката на печката има покритие, което предпазва от микровълните. Тези вълни убиват всичко живо - витамини, хормони и др. като по този начин качествата на меда драстично се влошават и в крайна сметка се получава сладичък сироп. Втечняването на пчелен мед би било най-добре да се извършва в термостат при температура 40 градуса. За практически цели е достатъчно да се прави на водна баня, а най-добре е да се употребява термично необработван мед - кристализирал мед.
2. Пчелният МЕД НЕ алергизира. Алергизират купищата антибиотици с които се лекуват децата ни, отровният въздух /напр. в София, Русе, Стара Загора и др./, който дишат, натъпканите с химикали и консерванти хранителни продукти, генно модифицираната соя, която се внася от Аржентина или др. и се добавя в хляба, шоколадовите изделия и др. Необходимо е на всички продукти, които принципно могат да бъдат "обогатени" със соя да бъде написано с големи букви "НЕ СЪДЪРЖА ГЕННО МОДИФИЦИРАНА СОЯ!". Радиацията, радиовълните и електронните емисии вероятно също са причинители на променена реактивност на човешкия организъм. А такива около нас в изобилие.
3. ПЧЕЛЕН МЕД МОЖЕ да се дава на деца след навършване на 1 годишна възраст. Ще се опитам да бъда кратък, но може и да не успея. Удивен съм от твърдението на някои детски лекари, че пчелен мед може да се дава на деца след навършване на 2 или 3 годишна възраст защото пчелният мед алергизира. Това твърдение е абсурдно и престъпно. Помислете си само - за хилядите и милиони години на съществуване на живота на земята и на пчелите, маймуните и хората, единствените подсладители това са били плодовете, пчелен мед и някои растения. По този начин човекът възприема меда като нещо съвсем естествено и това е един от най-безвредните подсладители /дозата на пчелния мед за 24 часа е 1 - 2 г/кг, разпределена в няколко приема и разтворен в чай, сок, мляко/.
4. Никога НЕ смесвайте лекарства с пчелен МЕД. Напротив, казвайте на децата си - изпий си лекарството и ще ти дам лъжичка мед. Ако смесвате лекарства с пчелен мед ще развиете трайно отвращение на децата си към него.
5. Дръжте пчелния МЕД на достъпно място у дома, но контролирайте приемането му. Не е желателно и е опасно приемането на пчелен мед в количества по-големи от 1 - 2 г./кг за 24 часа.

6. НЕ намазвайте биберона на децата до 1 годишна възраст с пчелен МЕД. Рискувате детето да се разболее от тежка форма на ботулизъм. Смъртоносна е! Не алергията, а именно ботулизмът е причина поради която не се дава мед на деца до 1 годишна възраст. pH на стомашния сок при бебетата е около 5, леко кисело, а при възрастния човек и децата над 1 год. достига до 2, т.е. кисело. Тази киселинност е достатъчна да разруши спорите на причинителя на ботулизма /Clostridium botulini/, ако те попаднат в стомаха на детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.